Swieber terug!
 

Swieber in betere tijden

Op mijn paardenweblogs had ik er enkele keren aandacht aan besteed, maar ik geloofde er niet meer in. Jolanda Walraven kon haar twee zwartbonte tinkers, Swieber en Tess, gestolen uit de wei in Maarheze, wel vergeten. Niet dus, zo blijkt nu uit een bericht in het Eindhovens Dagblad. Swieber althans is teruggevonden. Na bijna twee jaar!

Samen met andere gedupeerden richtte Walraven de groep 'gestolenpaarden.nl' op die nijver op zoek ging. Al enkele keren zat men op het goede spoor, maar was men steeds net te laat. "Maar 27 februari ging de telefoon en de beller vertelde dat hij ons paard op stal had staan", aldus een glunderende Jolanda Walraven.

 

Joshua

Gevonden, maar nog niet terug in de oude stal, want de huidige 'eigenaar' wil het dier niet zo maar teruggeven. Daar heeft de politie dus nog even werk mee.
Nog iemand die blij is: Mariëlle de Schipper heeft haar Joshua terug, een Engelse beagle die een halfjaar geleden uit de hokken van de boerderij op de Grote Beek werd gestolen en vrijdag zwervend werd aangetroffen in Best.
En dat alles dankzij een chip die de eigenaren bij de dieren - sinds enige tijd verplicht bij paarden - hadden laten inbrengen.
(21/3/07)
 


Gestolen Swieber na 6 maanden nog niet thuis
 

Tess, nog steeds spoorloos

"Politie vind dat je je druk staat te maken om een sappige worst en een malse steak. Dat was wat de politie die met de diefstal van mijn pony belast was me letterlijk zei."
Eén van de (tot nu toe) 783 reacties op het paardenforum Bokt, de meeste dol enthousiast of tot tranen geroerd door het bericht dat de in mei 2005 gestolen pony Swieber uit het Brabantse Maarheze was teruggevonden.

Terug maar nog niet thuis, daar sloeg de aangehaalde reactie op. Nu, zes maanden later, nog niet. Dit tot groot verdriet van eigenaresse Jolanda Walraven die zich in de kritiek op de politie herkent. "Het lijkt erop dat die er alles aan heeft gedaan om ons tegen te werken. Na een week dagelijks op het bureau vertoefd te hebben is er uiteindelijk een fax uitgegaan naar de officier van Justitie in Den Bosch voor een verzoek tot rechtshulp. Waar dat gebleven is of wat ermee gebeurd is, is mij tot op heden niet duidelijk."

Een rechtsbijstandadvocaat heeft de zaak nu in handen maar het wil niet echt vlotten. Complicerende factor is dat de pony in Luxemburg staat waar, naar verluidt, de rechtsgang met betrekking tot inbeslagname tergend traag gaat.

Zo werkt het niet…

Anderhalf jaar na de diefstal dook het dier - verwaarloosd, 150 kg lichter en kopschuw - op in Senningerberg bij Luxemburg stad. Naar eigen zeggen kocht de huidige 'eigenaresse' het te goeder trouw via bemiddeling van haar stalbaas. Door een foto op een website kwam die er enkele maanden later achter dat de inmiddels tot Dundee omgedoopte pony de gestolen Swieber uit Maarheze was en nam contact op.

Ophalen en terug naar huis, zou je denken. Maar zo werkt het niet. De pony was van handelaar naar handelaar gegaan en na voldoende wisselingen van eigenaar kan de oorspronkelijke eigenaar naar zijn bezit fluiten. Dit kan althans worden opgemaakt uit diverse reacties op het paardenforum.
"Wat ik zo gehoord heb, is de derde koper 'gewoon' koper, of het paard nu gestolen is of niet. Een andere bokker (lid van het paardenforum. red.) moest een tijdje geleden haar gestolen fjord weer terug kopen. Was het dier net een week weg!"
 

300 kilometer van huis

Een andere reactie: "In principe is het zo dat als de huidige 'eigenaren' een paard kopen in gerechtvaardigd vertrouwen, dus als ze niet hadden moeten twijfelen aan het eigendomsrecht van de verkoper, zij het volledige eigendomsrecht krijgen."
Zit er iets fout in het rechtssysteem, of lijkt dat maar zo?

Deel van gezin

Hoe reageert de nieuwe eigenaar? Jolanda: "Zij begrijpen heel goed dat ik hem terug wil, maar ze zeiden ook dat ze hem niet af willen geven."
Geven hoeft voor Jolanda ook niet, ze stond meteen met de beurs klaar om 'haar kind' terug te kopen. "Swieber is een deel van ons gezin en ik wil hem daar weer deel van maken, zodat we weer verder kunnen. Een kind dat ontvoerd is laat je ook niet in de steek als het gevonden is en bij een ander woont... (sorry voor de vergelijking maar voor ons voelt het wel zo)."
De vergelijking zal paarden/dierenliefhebbers niet vreemd in oren klinken.

De zaak is in handen van Justitie die er gezien de gang van zaken geen haast mee maakt. Jolanda blijft niets anders over dan erin te berusten en te hopen dat het allemaal nog goed komt. "Wie weet (en daar hoop ik heel erg op) krijg ik iemand als rechter die juist heel erg paardengek is en zich kan inleven. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, en als we niets doen verliezen we altijd."

Brandmerk

Mogelijk is ook nog dat de huidige 'eigenaresse', door Jolanda niet als onsympathiek ervaren, tot inzicht komt. Een (mogelijke) leemte in de wet is geen morele rechtvaardiging een van diefstal afkomstige pony in bezit te houden. Zoiets blijft als een brandmerk op het dier achter. Geen echte paardenliefhebber die daar tegenaan wil kijken.

De pony op bijgeplaatste foto is niet Swieber maar Tess, eveneens van het ras Tinker, op dezelfde dag als Swieber uit de wei van Jolanda in Maarheze gestolen en nog steeds spoorloos. Meer informatie op deze pagina van de website Gestolenpaarden.nl.
(22/8/07)



Swieber naar huis!
 

Vermagerde Swieber en Jolanda

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar eindelijk is het dan zo ver. De in mei 2005 gestolen pony Swieber uit het Brabantse Maarheze komt naar huis.
Maandag 25 februari gaat eigenaresse Jolanda Walraven de Tinker in Luxemburg ophalen.

Bijna twee jaar duurde het voordat Jolanda de pony had opgespoord en een jaar tot de nieuwe eigenaresse tot het besluit kwam het dier terug te geven. Jolanda: "De dame waar hij bij is kan niet leven met de gedachte dat hij bij ons hoort."
Eind goed al goed.
De eveneens gestolen Tinker Tess is overigens nog spoorloos.
(19/2/08)