Sprookjes van de Paardenman

Verander de achtergrondkleur

 

Lieveke en de 
Paardenman
van Osken

Door:
Kees Dings

 

 

Peter en Chantal

Peter Stalmeier en Chantal van den Akker
Foto: Suus Heersema

 

 

 

Nachthengst

Prinses Blommeke

Het Land van Immer

De kunstenaar van Limland

Angelo Verdino

Sint en Luie Jan

De Eenra

Helena

Anton de leeuw

Joepie de kruisspin

Lucas Marcus

De Ziekte van
Pfff... 1

De Ziekte van
Pfff... 2


Helmer

Prinses Philo/De Wildemannen

Het mooie meisje/De garnaal/De paradijsvogel

Isolde

Anderson

Chantal

Mark
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSS - Zijn het sprookjes die de oude paardenman aan zijn ponyverzorgster vertelt? 'Waargebeurd!', zegt de paardenman. 'Sla de jaarboeken van Azen er maar op na.' Zo begint het voorwoord van de sprookjes van Peter Stalmeier uit Oss, 'de Paardenman van Osken'.
Vorige week heeft hij een inleidend verhaal en het eerste sprookje op Internet gezet. Komende weken volgen er nog negentien.
Het eerste verhaal (Nachthengst) is een kennismaking met de Paardenman en Lieveke, de ponyverzorgster. "Zo krijg je als lezer alvast een indruk van wat je te wachten staat. Wekelijks komt er een nieuw sprookje. Het volgende 27 augustus", vertelt oud-journalist Stalmeier. Deze 'paardengek' is tegenwoordig actief als beeldend kunstenaar en schrijver.
Trouwe lezers van De Sleutel klinkt de naam Peter Stalmeier niet onbekend in de oren. Zij hebben in 2001 zijn verslag, in 26 wekelijkse afleveringen, kunnen lezen van zijn avontuurlijke reis per huifkar naar Zuid-Frankrijk. Toen schreef hij al sprookjes. "Maar ik had er geen duidelijk kader voor. Op een gegeven moment ben ik op het idee gekomen om ze toe te schrijven aan een oude paardenman die ze aan zijn ponyverzorgster vertelt."

Autobiografisch

In de sprookjes zitten herkenbare autobiografische elementen uit het leven van de Ossenaar die over zijn leeftijd zegt: "Dat hangt er vanaf hoe ik me voel. 's Morgens met opstaan 87, achter de computer 40. Je bent gewoon jezelf. Kunst is jezelf uitdrukken. Anders schrijf je het verhaal van een ander."
Een aantal van de twintig sprookjes kun je los lezen. "Maar als je ze niet van het begin af aan leest, raak je de draad kwijt. Naarmate het verder gaat, komen Paardenman en ponyverzorgster Lieveke steeds meer in the picture."
Het is, denkt hij, voor de lezers leuk om de sprookjes in wekelijkse afleveringen te lezen. "Je doseert het. Het lijkt mij aardig om het zo te doen. Iedere week een nieuw verhaal. Dan hebben de mensen wat om naar uit te kijken."

Criticus

"Mijn grote criticus", noemt hij de blond gelokte Chantal van den Akker (15) uit Heesch. Zij is sinds drie jaar verzorgster en ruiter van zijn pony's Comiek en Viona. "Zij heeft de laatste twee jaar al mijn verhalen doorgespit," zegt hij, terwijl hij naar haar kijkt.
De jonge ponyverzorgster uit Heesch is enthousiast over de sprookjes. "Ik dacht eerst: sprookjes, dat is niets voor mij. Je denkt dan aan kleine kinderen, maar ik heb het van het begin af aan heel leuk gevonden om ze te lezen. De speelse manier waarop de dingen verteld worden. Ook als er iets geleerd moet worden."
De jonge Heesche heeft een deel van de kleine honderd illustraties die de sprookjes visualiseren, voor haar rekening genomen. Haar creaties zijn voor de bebaarde Ossenaar een aanvulling op de zijne. "Zij heeft die gemaakt vanuit haar jonge meidenwereld."

Inspiratiebronnen

Alles inspireert hem, zegt hij. Gemeentewapens, elementen uit zijn leven, zijn schilderijen en de geschiedenis van Oss. Zo heeft de vraag waar komt de os in het gemeentewapen vandaan hem inspiratie gegeven voor een van zijn verhalen. Ieder verhaal begint met n van zijn zwart-wit schilderijen. "Ze passen bij een verhaal en andersom."
Op het idee om de sprookjes op het net te zetten, is hij gekomen na gelezen te hebben dat acht van de tien jonge mensen op het web zitten. "Gaan die wel naar de boekhandel, vroeg ik me af. Ze klikken het nu aan op hun moderne communicatiemiddel en kunnen het lezen. En van de leuke dingen van Internet is ook dat je rechtstreeks reacties van je lezers krijgt. Die krijg je niet als je een boek schrijft."
Het Internet biedt ook meer mogelijkheden. "Je kunt het precies indelen zoals je wilt. Er is geen uitgever die van alles van je eist. En je kunt er ook altijd nog veranderingen in doorvoeren, zoals bijvoorbeeld tekstwijzigingen of betere illustraties. Verder zijn er ook geen kosten aan verbonden."

Lijkwade

Maar er komt ook geen geld binnen? "Een lijkwade heeft geen zakken," lacht Stalmeier. "En ik heb voldoende. Heb te eten en te drinken en een dak boven mijn hoofd. Heb geen behoefte aan een dikke bankrekening. Ik vind het ook leuk om dit via Internet, een modern medium, te doen. Kinderen kunnen het ook uitprinten en op bed lezen. Het ziet er dan wel wat minder mooi uit."

(Interview Nieuwsblad De Sleutel, 20 augustus 2003)
Noot: Eind 2003 is het laatste verhaal in de serie is gepubliceerd. Het is nu een compleet Internetboek.

 

Startpagina sprookjes